COLECTIA FRANZ BINDER (catalog selectiv online)

 

Franz Binder (1824 - 1875)

Franz Binder s-a născut în 1824 la Sebeș, într-o familie înstărită. Fiu de farmacist, urmează tradiția familiei, dar nu practică farmacia, ci se îndreaptă înspre clasa comercianților, meserie pe care o practică un timp la Ploiești. În 1849 părăsește Europa călătorind în Imperiul Otoman, la Constantinopol, și mai departe, în Cipru, Siria și Mesopotamia, încercând să-și găsească fratele vitreg, pe Samuel Mauksch, înrolat în serviciul militar egiptean în 1833. Trece prin Beirut, Ierusalim, Tripoli și Alep, ajungând, cu o plută pe Eufrat, până la Bagdad. Călătoria, plină de peripeții, îl duce finalmente la Alexandria, în Egipt, unde spera să obțină un post de farmacist în serviciul personal al viceregelui Abbas Pașa.

Cum postul promis nu se întrezărea la orizont în ciuda examenului pe care îl trece obținând - după spusele lui - o "frumoasă diplomă franțuzească", își croiește drum ca negustor. Îl cunoaște în 1852 pe Theodor von Heuglin, numit cu un an înainte cancelar al Vice-Consulatului Imperial Austriac deschis la Khartum. Acesta îi propune un post la compania comercială Landauer & CO. Poziția de angajat al acestei companii și apoi al vice-consulatului marchează o activitate de neguțător intensă și cu reușite semnificative, pe care a purtat-o mai mult de zece ani, cu călătorii frecvente de-a lungul Nilului, între Cairo și Khartum. A lucrat pentru Misiunea Catolică Austriacă Santa Croce, fondată de Ignaz Knoblecher la Gondokoro, pe Nilul Alb, însoțind expediția misiunii din 1853, împreună cu Knoblecher, și pe cea din 1855, împreună cu Franz Morlang. În perioada cuprinsă între 1852 și 1858 Franz Binder face mai multe călătorii, axate pe comerțul cu fildeș și gumă arabică, în regiuni îndepărtate ale Sudanului, între Kordofan și Abisinia, fiind primul european care a ajuns în Jabal Quli, munți din regiunea superioară a Nilului Albastru. În 1857, în absența vice-consulului Josef Natterer, Franz Binder îi îndeplinește sarcinile, "la dorința europenilor aflați acolo", după cum amintește în notele sale de călătorie.

Pe când se pregătea pentru o primă călătorie de întoarcere în Europa, Alphonse de Malzac, căruia Binder îi botezase fiica, se stinge din viață. Franz Binder, constrâns să rezolve problemele administrative legate de averea acesteia, achiziționează proprietatea de la Ronga (zeriba Gattas, fosta zeriba Malzac, după cum o numește Schweinfurth), din Bhar al-Ghazal. Pornește, pentru prima dată de când se afla în Sudan, în amonte pe Nilul Alb, cu trei vapoare, spre a prelua zeriba astfel dobândită. O călătorie dură, dublată de vicisitudinile expedițiilor pe care, odată ajuns acolo, le-a făcut înspre sud-vest, în regiunea interioară, unde pătrunde în regiunea râului Jur și mai departe, până în Podișul Azande (2-3 grade latitudine nordică). Din călătoria pe Nilul Alb se întoarce grav bolnav. În 1862, când se vindecă, revine în Europa, este primit în audiență de împăratul Franz Iosif și este decorat cu crucea Coroanei ca "reprezentant al monarhiei în locuri periculoase și greu accesibile". Însoțit de credinciosul său servitor negru, Druis Abdullah, vine în Transilvania, unde donează Societății Ardelene pentru Științele Naturii din Sibiu o bogată colecție de obiecte africane, multe dintre ele aduse din Sudanul de Sud. De asemenea, dăruiește Gimnaziului Evanghelic din Sebeș o colecție mai mică, dar foarte valoroasă, cu obiecte din aceeași regiune. Publică în ziare ale timpului povestiri despre călătoriile sale. Tot în 1862 înaintează împăratului o cerere pentru postul de vice-consul la Khartum, pe care îl va obține și îl va ocupa până în 1864 când, lovit din nou de o febră puternică, renunță la serviciul diplomatic, își vinde toate afacerile și proprietățile și se reîntoarce definitiv acasă, în orașul natal, unde își petrece ultimii zece ani ai vieții, murind prematur, în aprilie 1875.

Maria Bozan


Editura "ASTRA MUSEUM"
Sibiu, 2011
Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” Sibiu

© 2011 C. N. M. ASTRA Sibiu